Over mij

 

Ik ben mijn leven lang al geïnteresseerd in de vraag waarom mensen en dieren (met name katten en honden) de dingen doen zoals zij ze doen. Mijn belangstelling gaat daarom vooral uit naar de biologische en (neuro)psychologische motivatie van gedrag en persoonlijkheid, maar óók naar de interpretatie ervan: de algemene ideeën bij het grote publiek over het gedrag van honden en de wetenschappelijke onderzoeken waar deze ideeën vaak op stoelen.

Ik heb gestudeerd, geëxperimenteerd, geobserveerd, les gegeven, veel wetenschappelijke literatuur gelezen en kritisch nagedacht.

Ik vind het leuk om de (wetenschappelijke) kennis die ik vanuit mijn achtergrond als applied animal behaviorist (postgraduate diploma Applied Animal Behavior, Katholieke Hogeschool St. Lieven in België, tegenwoordig Odisee Hogeschool) en als wetenschapshistoricus (Universiteit Utrecht) heb opgedaan, te delen en toegankelijk te maken voor een groter publiek. Ik hoop daarmee meer inzicht en begrip te kweken voor het gedrag van honden, om zo hun welzijn te helpen verbeteren.

Wil je weten wat ik beroepsmatig heb gedaan en doe in het ‘gewone leven’, klik dan op mijn cv.
Wil je weten wat ik op hondengebied heb gedaan, klik dan op mijn honden cv.
Wil je meer weten over de postgraduate  opleiding  Toegepast Diergedrag lees dan ook hier de recensie die ik in 2010 over deze opleiding heb geschreven.

Boek

In 2011, na afloop van mijn laatste examen voor de postgraduate opleiding Applied Animal Behavior, vroeg de Vlaamse gedragsdierenarts, Rudy De Meester, of ik hem wilde helpen zijn droom te realiseren: een boek maken dat hondeneigenaren met een hond met een ernstige psychiatrische stoornis tot steun kon zijn.
Mensen die samenleven met een mentaal zieke hond stuiten vaak op onbegrip en tal van vooroordelen. Het was Rudy’s grote wens om het leed en de emoties die hij waarnam bij zijn cliënten zichtbaar te maken; stil leed waarvoor hij bij de media geen belangstelling vond omdat het niet spectaculair genoeg is. Rudy wilde graag dat andere mensen die in dezelfde omstandigheden verkeerd hebben of nog verkeren, zouden weten dat zij niet de enigen zijn, maar een van velen.
Rudy heeft het boek niet in handen mogen houden. Hij overleed in 2012, veel te jong, zeer kort na de correctie van de laatste drukproeven.

Het boek bestaat uit drie delen:
In deel 1 vertellen vier van Rudy’s cliënten hoe het was (en soms nog is) om samen te leven met zo’n mentaal zieke hond. In deel 2 komt de Braziliaanse psychologe en gedragsdierenarts Prof. dr. Ceres Berger Faraco aan het woord. Zij vertelt hoezeer hun gevoelens vergelijkbaar zijn met die van mensen met een mentaal zieke partner of kind. In deel 3 vertelt Rudy De Meester zelf wat voor mogelijkheden de gedragsdierenarts heeft om hen te helpen en welke ethische vragen deze oproepen. Ook blikt hij terug op de behandeling van zijn cliënten.

Rudy De Meester & Elian Hattinga van ’t Sant (2013). En toch is het een lieve hond! Gesprekken over het samenleven met een mentaal zieke hond, kun je hier downloaden.