Nieuws

Oorsprong en verwantschap bij de Flatcoated Retriever

Namens de werkgroep Flatcoat Insight van de FRC  heb ik voor het FlatMagazine in 2019 op basis van historisch onderzoek een artikeltje geschreven over de oorsprong van het ras en de onderlinge verwantschap. Dit artikel kun je hier downloaden.

In het artikel wordt verteld dat alle Flatcoats ter wereld afstammen van een in 1888 geboren reu, Darenth, en drie teven. De afstamming van Darenth heb ik uitgezocht. Deze is heel illustratief voor de manier waarop de Flatcoat als ras is gecreëerd. Darenths stamboom kun je hier bekijken.

Het artikel en de stamboom van Darenth zijn ook via het menu (Flatcoat > aanschaf) te vinden.

 

Agressie gebundeld

Afgelopen jaar heb ik voor Onze Hond een serie van zeven artikelen geschreven over agressie.

Ieder mens en ieder dier wordt wel eens agressief. Toch is agressie een slecht begrepen gedrag. Er zijn in de loop der tijd dan ook heel wat theorieën over ontwikkeld. Pas vrij recent is een groeiend contingent wetenschappers ervan overtuigd is geraakt dat agressie door meerdere, van elkaar verschillende emotionele hersensystemen kan worden gegenereerd. Daarbij biedt met name de synthese over emotioneel-motivationele hersensystemen van de neuropsycholoog en hersenonderzoeker Jaak Panksepp een andere, genuanceerdere kijk op agressie. In de serie over agressie ga ik dieper in op de inzichten die de – nog in de kinderschoenen staande – onderzoeken naar emoties kunnen betekenen voor onze kijk op en omgang met agressie bij onze honden.

De serie heb ik weer gebundeld in één document dat je hier kunt downloaden.

Tijdschrift Onze Hond

Per 1 januari 2018 is Hanneke Reitsma, de voormalige hoofdredacteur van het (opgeheven) tijdschrift ‘Hondenmanieren’, tot mijn genoegen de nieuwe hoofdredacteur van het tijdschrift ‘Onze Hond’ geworden.

‘Onze Hond’ heeft een facelift ondergaan, waardoor het weer fris en prachtig oogt. Ook is het blad een stuk dikker geworden. In het blad wordt nu veel meer aandacht aan het gedrag van honden besteed. Dat is hard nodig, want door DNA en hersenonderzoek komen er voortdurend nieuwe inzichten.

Naast -al eerder – Charlotte Post leveren nu ook mijn andere Hondenmanieren collega’s, Cela den Biesen en  Regine Voort, regelmatig fraaie en interessante bijdragen. Cela verzorgt de altijd weer verrassende rubriek ‘Kunstkennel’ en Regine Voort schrijft op haar deskundige wijze verslagen van belangwekkende seminars.

Zelf lever ik maandelijks in de rubriek ‘Taal’ een korte bijdrage over een bepaald aspect van gedrag. Deze zullen ook na enige tijd te vinden zijn onder de tab ‘Artikelen’ onder ”Onze Hond’.

Hier kun je vast mijn eerste bijdrage ‘Tongelen‘ lezen.